Artfiks

Artkusije

ARTKUSIJE | KRITIKA

  1. Fotografska kritika in trg (18. 2., 19.00, Galerija Fotografija): Miha Colner, Jan Babnik, Barbara Čeferin, Hana Čeferin.

Artkusije so projekt Artfiksa, ki neprekinjeno potekajo že od študijskega leta 2013/14, ko so še nosile ime Kunsthisterik dialogi. Koncept se vsako leto malce razlikuje od prejšnjega, najsi bo to v obravnavani tematiki, v principu moderiranja, ali pa v formi izvedbe. Prve tri izvedbe so imele klasično zasnovo pogovornih dogodkov (povabljeni sogovornik in voditelj), v četrti izvedbi se je povečalo število sogovornikov in moderatorjev, v peti pa se je projekt konkretno razširil in spremenil.

Na Artkusijah smo tekom let gostili že mnogo zanimivih ljudi: dr. Petja Grafenauer, dr. Katja Mahnič, dr. Mojca Puncer, dr. Polona Tratnik, dr. Špela Petrič, Miha Colner, Piera Ravnikar, Karla Železnik, Anja Jelovšek, Damijan Kracina, Aljoša Kolenc, Izidor Barši, …

Artkusije se korenito posodobijo v študijskem letu 2017/18, ko se zaradi razširitve matičnega Artfiksa iz Filozofske fakultete na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter na Fakulteto za arhitekturo, tudi same nadgradijo. Moderiranemu delu s pogovori se pridruži še samostojno predavanje in pa praktične delavnice z otvoritvijo razstave.

V uredništvu nam je vsem v velikem interesu, da se projekt Artkusij ohrani, v katerikoli obliki pač že. Menimo pa, da zaradi posrečenega nastavka lahko predstavljajo prostor eksperimentiranja in stalnega nadgrajevanja.


(V kratkem bodo dodani zavihki te strani, kjer bo posebej predstavljena vsaka edicija Artkusij)