Artfiks

O Artfiksu

 

Zgodba o Artfiksu se začne v študijskem letu 2012/13. S Saro Erjavec Tekavec na čelu, pod Društvom študentov umetnostne zgodovine Slovenije Kunsthisterik s predsednico Tino Kralj, se prične pripravljati velik, ambiciozen projekt, ki naj bi študentom umetnostne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti omogočal objavo različnih prispevkov.

Artfiks: revija za kulturne odvisnike je bil primarno zastavljen kot tiskana revija, a je bila večina prispevkov objavljena tudi na spletni strani artfiks.wordpress.com, ki danes služi kot arhiv starih prispevkov. Skupno je bilo objavljenih šest revij v dveh letnikih, ki jih je še danes moč prelistati v knjižnici Oddelka za umetnostno zgodovino FF UL, v knjigarnah Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, v Kiosku Kina Šiška, v Kulturnem centru Tobačna 001 ter na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta na SAZU.

S študijskim letom 2015/16 je v uredništvu prišlo do predloga, da bi se prispevki objavljali primarno na spletu, konec leta pa je bil izdan letni zbornik najboljših prispevkov. V študijskem letu 2016/17 je revija funkcionirala samo še kot spletni portal.

Tekom preloma med študijskima letoma 2016/17 in 2017/18 sem spodaj podpisani Društvu Kunsthisterik, ki pravno-formalno bdi nad Artfiksom, predlagal, naj le-tega najprej preoblikujemo v spletni portal, da bo že iz samega imena razvidno, da je naš primarni fokus objava prispevkov na spletu ter ga kot takega iz Oddelka za umetnostno zgodovino FF UL razširimo še na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje UL ter na Fakulteto za arhitekturo UL. Predlog je bil toplo povabljen s strani vseh treh deležnikov in realizacija je stekla.

Ker s študijskim letom 2017/18 tako vstopamo v novo poglavje Artfiksa, smo se odločili tudi za prenovo celostne grafične podobe in postavitev nove spletne strani, ki je po novem povezana s Kunsthisterikovo matično spletno stranjo, s čimer ima administrator strani precej več možnosti administriranja portala, kot ga je imel na WordPressovi poddomeni.

Vzpostavili smo tri področna uredništva in recenzentsko-lektorsko ekipo, prenovili in dopolnili bero rubrik ter se povezali z več različnimi institucijami, ki našo iniciativo podpirajo. V sklopu prenove je tudi ponovna umestitev projekta Artkusij direktno pod Artfiks, ki bodo simbolno in dejansko otvorile novo obdobje delovanja Artfiksa.

Artfiks ima v svoji novi podobi tudi stalno odprt CALL FOR PAPERS.

 

V Ljubljani, 5. marca 2018

Matic Ferlan, prvi urednik portala Artfiks